• Ellen Toledo

Maartje Paumen signeert haar boek

HEEMSTEDE] Maartje Paumen was zaterdag 2 december te gast bij boekhandel Blokker om haar biografie 'Paumen, altijd tot het uiterste' te signeren. Maartje Paumen, aanvoerder en strafcornerspecialist geldt als een van de beste hockeysters ter wereld. Zij won goud op de Olympische Spelen in 2008 (Peking) en 2012 (Londen), werd twee keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen.

Met HC 's-Hertogenbosch heeft Paumen elf keer de landstitel gewonnen en tien keer de Europa Cup I. Ze kwam 235 keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde 195 keer. Ze is topscorer aller tijden op de Olympische Spelen, evenals in Oranje, de Champions Trophy en de hoofdklasse. Op 14 juni 2014 won Paumen goud met de Nederlandse ploeg op het WK hockey in Den Haag en op 20 augustus 2016 sleepte zij samen met haar team op de Olympische spelen in Brazilië zilver in de wacht. Na dit toernooi heeft Paumen besloten om te stoppen als speelster van de Nederlandse ploeg. In haar biografie vertelt zij openhartig hoe ze in Limburg begon als jonge linksback, over haar coming-out en hoe ze door haar winnaarsmentaliteit, ongekende inzet en mentale weerbaarheid crises overwon en de top bereikte.

Om twee uur arriveert Paumen bij boekhandel Blokker waar het bomvol belangstellenden staat. Er zijn ook veel hockeymeisjes, die speciaal gekomen zijn voor een handtekening van hun idool. Arno Koek van boekhandel Blokker verwelkomt haar en vraagt wat er door haar heen gaat nu haar boek is uitgekomen. ,,Het is best raar om je eigen leven op te schrijven en terug te lezen wat je allemaal gedaan en bereikt hebt. Maar vooral de reacties die ik van mensen krijg die het boek gelezen hebben vind ik heel bijzonder". Op de vraag wat ze nog gaat doen nu ze al zoveel bereikt heeft op zo'n jonge leeftijd, antwoordt ze: ,,Ik vind sport heel leuk en ik speel zelf ook nog steeds, maar ik heb ook nog altijd een wens om een koffietentje te beginnen". Hierna begint zij met het signeren van haar boek.

Michelle 't Hoen (29) zittend in een rolstoel en woonachtig in Purmerend is speciaal naar Heemstede gekomen voor een handtekening van Paumen. 't Hoen; ,,Er zijn veel herinneringen die bij me opkomen tijdens het lezen van het boek van Maartje, maar de mooiste herinnering is dat ik in het revalidatiecentrum, waar ik in 2012 verbleef voor de behandeling van mijn conversiestoornis, mijn lunch liet schieten voor de finale van de spelen in Londen. Tussen de therapieën door genieten van een potje hockey, zo ook tijdens de finale. Ik ging zo in op de voorbeschouwing dat ik de verpleegkundige niet hoorde binnenkomen. Ze vroeg of ik kwam lunchen. 'En de finale van het hockey missen bedoel je?'ze ik. 'Nee dank je, vandaag sla ik even over'. Ze glimlachte en zei: jij bent echt een groot hockeyfan hè? 'Ja, ik haal er zo veel kracht uit', antwoordde ik. Nou dan moet je voor deze keer maar voor de tv eten, was de reactie. De tranen stonden in mijn ogen toen ik onze meiden het goud zag halen. Een moment om nooit meer te vergeten".